Een tijd geleden was ik op bezoek bij mijn vader en hij had weer een hele tas met oude camera’s van een kennis gekregen. Tussen de berg camera’s vond ik een Sigma SD10, een digitale camera uit het jaar 2003 met een zogenaamde Foveon sensor. Volgens mijn vader was de Sigma SD10 kapot, want de eigenaar was er mee naar een camera winkel geweest waar ze zeiden dat de camera stuk was. Omdat de camera er nog als nieuw uitzag geloofde ik dit niet gelijk. Zodoende begon mijn missie deze oude camera weer nieuw leven in te blazen.
De camera kan twee type batterijen accepteren, gewone standaard AA batterijen of 2 X CR-V3 batterijen. Ik heb eerst de gewone AA batterijen geprobeerd, waarvan er 6 in de camera moesten. En yes de camera komt weer tot leven, alleen kon ik er geen test-shoot mee doen, de camera werkte alleen als een CF kaart aanwezig was. Gelukkig had ik er thuis nog één liggen die erin paste, max geheugen is welgeteld een gigantische 256MB! Nadat ik de CF kaart in de camera had gedaan kon ik eindelijk de eerste foto schieten, en ja de camera werkte prima tot de vierde foto waarna de accu/batterij alweer leeg was. Na wat speuren op het internet bleek dit in 2003 ook een probleem/nadeel van de camera te zijn dat de batterij met standaard AA batterijen zo leeg was. Maar als je de CR-V3 batterijen zou gebruiken kan je ongeveer 240 foto’s maken met de camera, dit blijkt achteraf (gelukkig) ook waar te zijn.
Nu was het tijd om de camera eens in het echt uit te gaan proberen. Ik was vooral heel benieuwd naar de resultaten van de Foveon X3 sensor omdat Sigma aankondigde in 2003 dat het een 10.1 megapixel camera zou zijn (spoiler dit is niet helemaal waar maar daar kom ik later op terug). De eerste keer dat ik de camera gebruikte was op het strand van Castricum waar ik samen met m’n vriendin, zwager en schoonzusje een prachtige wandeling ging maken. Het eerste wat mij opviel met het gebruik van de camera is dat je een paar seconden moet wachten tussen foto’s omdat het wegschrijven van de bestanden naar de CF niet bijster snel gaat. Maar dat is niet heel vreemd voor een camera uit 2003. Verder werkt de autofocus van de camera redelijk snel, en heb je maar te werken met één focus punt maar naar mijn mening is dat ook voldoende. Qua instelling is de camera ook vrij basic, je kan namelijk alleen in raw fotograferen. Hier heb je wel een keuze uit low, medium of high raw, wat vooral te maken heeft met hoeveel megapixel de uiteindelijk raw zal zijn. Het iso bereik van de camera is van iso 100 tot 1600, maar ik zou niet hoger gaan dan iso 400 want ruis is erg snel zichtbaar op de foto’s
Bij thuiskomst was het tijd om te bekijken hoe de raw’s eruit zien (de lcd achterop de camera geeft echt geen indicatie). De raw bestanden zijn uit te lezen in lightroom dat gelukkig nog steeds ondersteuning heeft voor X3F bestanden. Wat mij gelijk opviel was dat de foto’s nooit 10 megapixel konden zijn, zelfs bij iets croppen verloor je al detail in de bestanden. Waar dit volgens mij vandaan komt is een berekening van Sigma die niet helemaal klopt, even een kleine uitleg hierbij. Een Foveon sensor bestaat eigenlijk uit drie dunne sensoren die allen een kleur vertegenwoordigen namelijk rood, groen en blauw, anders dan een standaard Bayer sensor dat maar één laag heeft. Elke van deze lagen van de Foveon sensor heeft zijn eigen megapixel ongeveer 3.4MP per kleur. Wat Sigma heeft gedaan is deze lagen bij elkaar optellen waardoor je op 10.1 megapixel zou uitkomen. Dit is dus niet waar, het uiteindelijke bestand heeft ongeveer z’n 3.4 megapixel in grote maar qua kleur en dynamisch bereik ligt dit wel hoger dan bij een 3.4 megapixel sensor van een bayer sensor camera.
Uiteindelijk gaat het erom hoe de foto’s eruit zien, en voor een camera uit 2003 zien de foto’s er erg goed uit met veel detail als je maar niet te ver cropt. En vergeet niet dat 3.4 megapixel nog altijd meer is dan je full HD TV dus je kan de foto’s op een aardig groot formaat afdrukken.
Voor een camera uit 2003 is het een erg leuke camera om te gebruiken, een waar je nog steeds prachtige foto’s mee kan maken, welke wel voornamelijk geschikt is bij zonnig en mooi weer. 😉